Choco Journal

  • Viktória Vargová

    Veľkonočné čokolády, aké ste ešte nevideli!

    Prvé čokoládové vajíčka sa začali vyrábať v Nemecku a vo Francúzsku začiatkom 19. storočia. Dnes sú, okrem tradičných kraslíc, klasickým darom pre všetkých šibačov. Vo Veľkej Británii majú čokoládové vajíčka ešte silnejšiu tradíciu: rodiny organizujú „hony na vajíčka“ (Easter egg hunt),...

  • Monika Dimitrovičová

    Criollo

    Kakaovník Criollo (čítaj griojo) sa pestuje sa v stredoamerických a juhoamerických štátoch i vo východnej Ázii. Patrí k vzácnej odrode kakaovníka, ktorá je náročná na pestovanie. Čokolády z bôbov Criolla patria k tým najchutnejším a najdrahším...  Kde sa tejto odrode darí najviac? Kakaovník Criollo rodí žlté alebo...

  • Múzeá čokolády
    Monika Dimitrovičová

    Múzeá čokolády

    Ak ste nadšencom a ochutnávačom čokolády, obohaťte svoje chúťky o fascinujúce informácie z jej histórie. Čokoláda nás sprevádzala od nepamäti a bola súčasťou mnohých historických udalostí. Jej fascinujúce premeny, podoby a chute sa viažu k rôznym príbehom. Ak sa chcete dozvedieť viac a užiť si nielen jej...

  • Iný kraj, iná čokoláda
    Monika Dimitrovičová

    Iný kraj, iná čokoláda

    Mnohé krajiny ovplyvnili súčasné podoby a trendy v čokolatierstve. Niektoré značky si dokázali udržať dlhodobo svoje dobré meno i kvalitu, iné zasa podľahli masovej výrobe a predaju. V dnešnom blogu som sa zamerala na štyri krajiny, ktoré sú z hľadiska histórie čokolády významnými a do...

  • História čokolády
    Monika Dimitrovičová

    História čokolády

    História čokolády sa formovala tisícročia. Začala sa písať v dobách, kedy ľudia verili, že kakaové bôby sú darom bohov. Prepletená je mnohými civilizáciami a historickými udalosťami. V dnešnom blogu sa zameriame na najvýznamnejšie medzníky v histórii vzniku čokolády a samotného objavu kakaových bôbov.   Od...

  • Dokonalé čokoládovo-alkoholové opojenie
    Monika Dimitrovičová

    Dokonalé čokoládovo-alkoholové opojenie

    Keď sa povie alkohol a čokoláda, ihneď sa nám vybavia bonbóny alebo darčeky, avšak ak patríte medzi milovníkov kvalitnej čokolády, určite viete, že čokoláda a alkohol k sebe patria v akomkoľvek spojení. Dôležité je len správne skombinovať horkú alebo mliečnu čokoládu s obľúbeným  alkoholickým...

  • Čokoláda v kozmetickom priemysle
    Monika Dimitrovičová

    Čokoláda v kozmetickom priemysle

    Čokoláda bola odjakživa považovaná za vzácnu potravinu pre jej ozdravujúce a posilňujúce účinky. Priaznivé pôsobenie kakaa poznali už Toltékovia v 12. storočí v predkolumbovskej Amerike. Do Európy priniesli čokoládu obchodníci v 17. storočí, kedy sa začala s obľubou nakupovať. S rozvojom kozmetického priemyslu sa čokoláda a kakao...

  • Bean to bar čokolády vs. masový predaj v supermarketoch
    Monika Dimitrovičová

    Bean to bar čokolády vs. masový predaj v supermarketoch

    Výrobcov čokolád existuje obrovské množstvo. Nie je však čokoláda ako čokoláda. Nielen na pultoch predajní, ale zrejme aj v našich domácnostiach sa často vyskytujú produkty, ktoré nakupujeme masovo a bezhlavo. Kvantita pred kvalitou dokáže na istý čas vzbudiť náš pocit dobrého výberu,...

  • Recept na čokoládovú maškrtu s kokosom a hruškou
    Monika Dimitrovičová

    Recept na čokoládovú maškrtu s kokosom a hruškou

    Spríjemnite si dlhé zimné večery čokoládovými nápojmi, ktoré Vám osladia život a zaženú únavu z pochmúrneho počasia. V dnešnom blogu prinášame náš prvý tip na čokoládový nápoj s kokosovým mliekom a hruškou.     Na 1 porciu potrebujete tieto suroviny 150 ml plnotučného mlieka 50...