Pravda o belgickej čokoláde, ktorú by mal poznať každý milovník čokolády

Pravda o belgickej čokoláde, ktorú by mal poznať každý milovník čokolády

Nie, nechcem vám ničiť ilúzie, ani vaše osobné chuťové preferencie. O čokoládach čítam denne. Články o jej blahodarných účinkoch na mňa vyskakujú na každom rohu. Časopisy pre ženy a rôzne lifestylové online magazíny dokážu vytvoriť dokonale klamlivý dojem. Popravde, viac než polovica týchto populárno-náučných článkov o čokoláde svojich čitateľov len dezinformuje a kŕmi nafúknutými PR bublinami. Preto som sa rozhodla rozpitvať tie najväčšie mýty o čokoláde, ktoré ešte stále medzi ľuďmi a v médiách kolujú. Verím, že vám pomôžu lepšie sa zorientovať v tom, čo je pravda a čo len vykalkulovaný hype. Mýtov je však toľko, že som sa rozhodla každému venovať samostatný článok. Dnes nazriem za červený záves slávnej belgickej čokolády, ktorá sa pyšní titulom “najlepšej čokolády na svete”.

 

 

Na začiatok si povedzme jednu vec: najlepšia čokoláda neexistuje. Pre každého z nás totiž pojem “najlepšia” predstavuje niečo iné. Naše chute sú vysoko subjektívne a individuálne, preto je viac než naivné, vyhlasovať určitý typ čokolády za naj…

 

Prvá čokoládová pralinka vznikla v Belgicku

Pamätám si tie modré bonboniéry, plné presladených čokolád v tvare morských živočíchov… Miešala sa v nich mliečna a biela čokoláda v pôsobivom farebnom mixe. Rýchlo sa topili a nikdy som z nich nezjedla viac než jednu. Ich štipľavá sladkosť mi zakaždým doslova ubila chuťové poháriky…

 

 

Belgická čokoláda. Termín, pod ktorým sa väčšine z nás vybaví tá najkvalitnejšia a najdrahšia čokoláda na svete. Kde tento mýtus vznikol? Všetko sa začalo v roku 1912, kedy istý Jean Neuhaus Jr. vo svojom bruselskom obchodíku s liekmi vytvoril prvú pralinku s mandľovou náplňou. Tento revolučný objav zabezpečil belgickým čokolatierom dlhodobú slávu. Belgická technika vylievania čokolády do formy a metóda tvorby praliniek s plnkou sú však už dnes považované za bežný štandard. Takto sa totiž vyrábajú pralinky na celom svete - vezmete si plastovú formu a naplníte ju čokoládou. Teoreticky by to znamenalo, že každá takto vyrobená pralinka či čokoláda by sa mala volať belgická”, čo by bolo nanajvýš absurdum.

 

 

Belgická čokoláda nemá žiadny “tajomný” proces výroby

V čom teda spočíva osobité mystérium belgickej čokolády? Bohužiaľ, doteraz nevznikla žiadna oficiálna a presná poučka. Výrobcovia čokolád teda označenie “belgická čokoláda” môžu užívať podľa ľubovôle. Jediná definícia belgickej čokolády pohádza od kráľovskej asociácie pre čokoládu a iné cukrovinky CHOPRAPISCO (De Koninklijke Belgische Vereniging van de Biscuit-, Chocolade-, Praline- en Suikergoedindustrie), ktorá v roku 2008 ustanovila, že belgickou čokoládou sa označuje každý čokoládový produkt, ktorého spracovanie, mixovanie a konšovanie prebehlo na území Belgicka.

 

Táto charakteristika belgickej čokolády je spísaná v Belgian Chocolate Code, akomsi kódexe, ktorého snahou bolo ochrániť označenie “belgická čokoláda”, aby nevzniklo lacné generizovanie tohto pojmu. Definícia je však až príliš vágna: belgická čokoláda je čokoláda vyrobená na území Belgicka. Nič viac, nič menej. Všetko je to len otázka geografického vymedzenia.

 

 

V čom je teda táto čokoláda výnimočnejšia než iné? Definícia od CHOPRAPISCO neobsahuje žiadne bližšie ustanovenia, ani objektívne faktory, ktoré by nejakým spôsobom charakterizovali kvalitatívne požiadavky na výrobu belgickej čokolády. Nezmieňuje sa o žiadnej prestížnej odrode kakaovníka, žiadnych špeciálnych schopnostiach čokolatiéra, ktoré by mal ovládať pri výrobe, ani o výnimočnej technike výroby. Belgická čokoláda čerpá svoju slávu a prestížne postavenie na trhu len zo svojho historického objavu čokoládových praliniek.

 

 

Made in Belgium

Ako však objav z roku 1912 môže ovplyvniť kvalitu belgickej čokolády v roku 2017? Moja odpoveď bude asi viac než jednoznačná: nijako. Doteraz sú však zákazníci presvedčovaní o tom, že najlahodnejšia mliečna čokoláda je práve tá belgická. Toto tvrdenie však nie je podložené žiadnymi faktickými argumentami…

 

Na kvalitu čokolády má vplyv obrovské množstvo faktorov - miesto, kde sa čokoláda vyrába medzi ne rozhodne nepatrí. Do úvahy sa berie najmä pôvod kakaových bôbov, spôsob ich spracovania, fermentácie, sušenia, technika ich praženia, výroba kakaovej hmoty, štýl a dĺžka konšovania, pomer ingrediencií, príchute a množstvo ďalších detailov, ktoré robia každú čokoládu unikátnou.

 

 

Nálepka “belgická čokoláda” nemusí byť zárukou kvality

Cieľom tohto článku nie je dehonestovať žiadny druh čokolády. Nákupné preferencie a chute sú ovplyvnené kultúrou, osobnými skúsenosťami a národnými zvykmi v danej krajine. Každý zákazník má však právo dostať sa ku všetkým dostupným informáciám a vedieť, do akého produktu investuje svoje peniaze. Nálepka “belgická čokoláda” sa využíva hlava-nehlava a označuje aj produkty z čokoládovej hmoty nízkej kvality, plné cukru, sladidiel a rastlinných tukov, ktorými si dobrovoľne ničíme zdravie. Najviac ma vždy dostane, keď producent svoju čokoládu označí ako belgickú, ale zároveň deklaruje, že bola vyrobená mimo Belgicko…

 

 

Samozrejme, existujú poctiví výrobcovia (najmä na území Belgicka), ktorí svoje produkty tvoria z belgickej čokolády vysokej kvality a ich čokoládovne majú dlhú rodinnú tradíciu. Jedno by sme si však všetci mali zapamätať: nápis “belgická čokoláda” nie je zárukou kvalitnej čokolády. Informuje nás len o tom, že čokoláda bola vyrobená na území Belgicka /niekedy ani to nie/. Kvalitatívnu úroveň čokolády určíte najmä pozorným preštudovaním jej zloženia. Hľadajte informácie o výrobcovi, jeho postupoch a filozofii. Nepodliehajte nafúknutým marketingovým označeniam, ktoré nemajú v skutočnosti žiadne opodstatnenie a v produkte sa neprejavujú ako osobitá pridaná hodnota. Len vy poznáte svoje chute. Sudcom ste vy samy.

 

*poznámka: moje názory v článku sú osobné a v žiadnom prípade neprezentujú stanovisko spoločnosti Xocolaters

 

----- 

Zdroje:

http://patric-chocolate.com/blog/2008/10/20/chocolate-myth-busters-2-belgian-chocolate-is-the-best-in-the-world/

https://firstwefeast.com/eat/2016/02/debunking-artisanal-chocolate-myths

https://thechocolatejournalist.com/belgian-chocolates/

http://www.radynacestu.cz/magazin/belgicka-cokolada/

https://www.confectionerynews.com/Article/2008/08/14/New-code-to-protect-image-of-Belgian-chocolate

https://www.neuhauschocolate.com/index-en.html

 

Comments on this post (0)

Leave a comment