Múzeá čokolády

Múzeá čokolády

Ak ste nadšencom a ochutnávačom čokolády, obohaťte svoje chúťky o fascinujúce informácie z jej histórie. Čokoláda nás sprevádzala od nepamäti a bola súčasťou mnohých historických udalostí. Jej fascinujúce premeny, podoby a chute sa viažu k rôznym príbehom. Ak sa chcete dozvedieť viac a užiť si nielen jej chuť, ale aj dizajn, navštívte s nami významné múzeá čokolády.

Ako sa zrodili čokoládové figúrky

Ak patríte medzi nadšencov čokoládových postavičiek a stihli ste už nakúpiť veľkonočných zajačikov, kohútov či vajíčka vo všetkých farbách, pravdepodobne vás sklamem. Čokoládové postavičky sa začali vyrábať počas 2. svetovej vojny, kedy sa snažili pri výrobe ušetriť čokoládovú hmotu, a tak vznikli duté figúrky. Je však logické, že plné čokoládové figúrky by sme len ťažko „ukúsali“. Formy, do ktorých sa temperovaná čokoládová hmota vlieva, sa skladajú z dvoch polovíc. Do oboch sa naleje čokoláda a z hmoty sa vytlačí vzduch. Po vytiahnutí z formy sa okraje oboch častí figúrky následne nahrejú a čokolády sa spoja do jednej. Doposiaľ sa tieto „čokopostavičky“ tešia veľkej obľube počas sviatkov. Symbolizujú rôzne udalosti, ktoré oslavujeme. Veľkonočný zajačik a vajíčko už v predhistorických údajoch symbolizovali zrodenie, zárodok, plodnosť a nový život, preto sú súčasťou veľkonočných čokoládových balení. Pasia pre oči však častokrát odvádza pozornosť od toho, či naozaj kupujeme čokoládu. Poznáte dôverne ten pocit, že musíte čo najviac a najrýchlejšie nakúpiť, hlavne, aby sa všetci tešili? Napriek tomu, že sa snažíme svojim blízkym prejaviť pozornosť, nechtiac im dávame prekvapenia plné nasýtených mastných tukov. „Sviatočný“ tovar je vždy potrebné robiť masovo, vo veľkom množstve a len raz v roku. Na výrobu mliečnych figúrok sa často nepoužíva kakaové maslo a čokoláda, ale rastlinné tuky zabalené do pekného celofánu, preto si nezabudnite pri najnovšom veľkonočnom nákupe prečítať zloženie.

Čoko-múzeá, ktoré musíte vidieť

Pokiaľ chcete ochutnať poctivú čokoládu, dozvedieť sa viac o jej výrobe i histórii, či zažiť pravé čokoládové umenie a vidieť „čokofigúrky“ ľudských rozmerov, navštívte múzeá, ktoré vás prevedú čokoládovým svetom. Mexiko, Španielsko, Rakúsko či Švajčiarsko, nech už sa vyberiete do ktorýchkoľvek končín, vychutnajte si v najvýznamnejších čokoládových múzeách pôžitok z chuti, vône, ale aj krásy čokoládových figúrok. Vytvorili sme pre vás krátky zoznam miest, ktoré by ste mali navštíviť.

Choco-Story Praha

Choco-Story Praha ponúka prehliadky, ktoré sú veľmi komplexne spracované, od histórie čokoládových nápojov Aztékov až po ochutnávky všemožných druhov čokolády s výkladom o ozdravujúcich účinkoch bôbov kakaovníka. Viacej sa môžete tiež dozvedieť o pestovaní kakaovníkov.

Choco-Story Praha je súčasťou siete jedných z najznámejších čokoládových múzeí, ktoré nájdete tiež v Belgicku, Francúzsku a Mexiku. Toto múzeum je veľmi bohaté na históriu čokolády a jej počiatky. Usporadúva tiež špeciálne workshopy, na ktorých si môžete prácu s čokoládou sami vyskúšať.

Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Ak chcete vidieť žiariace detské očká, navštívte s rodinou múzeum čokolády a čokoládovňu v Kutnej Hore, kde uvidíte ozajstné umenie. Za nádhernými obrovskými figurínami, pútavou históriou, mnohými informáciami o českých Orion čokoládach a tvorivými dielničkami nemusíte ísť ďaleko. Prednášky doplnené workshopmi veľmi hravo vysvetlia postup výroby čokolády nielen dospelým, ale aj malým návštevníkom.

SchokoMuseum Wien

Čokomúzeum vo Viedni vás prevedie nielen počiatkami histórie čokolády viažucimi sa k Aztékom a Mayom, ale aj 16. storočím, kedy sa čokoláda stala obľúbeným pokrmom šľachtických dvorov. 2,5 metra vysoké čokoládové postavy môžete vidieť v Golden Room. Súčasťou príbehu Tarzana sa môžete stať v džungli vystavanej z čokolády. Ak chcete zažiť viac zábavy a naučiť svoje deti nové informácie o pravej čokoláde z bôbov kakaovníka, využite interaktívne workshopy a hry.

Schokoladenmuseum Lindt, Cologne

V roku 1993 bolo Hansom Imhoffom otvorené múzeum čokolády v Kolíne nad Rýnom. Múzeum vás v súčasnosti dôkladne prevedie históriu čokolády a tiež spracovaním čokolády od samotného zberu bôbov kakaovníka. Výrobný proces môžete lepšie pochopiť vďaka tomu, že múzeum spracúva a vyrába vlastnú čokoládu. Dokonca si tu môžete dať spraviť čokoládu podľa vlastného návrhu s venovaním či menom. Presklené modely strojov vás prevedú výrobou.

Simón Coll Chocolate Experience, Barcelona

Vďaka audiovizuálnej výstave môžete zažiť zber bôbov na kakaovníkových plantážach a postup spracovania vo výrobných priestoroch. Nádhernú tradičnú výrobu Simón Coll spoznáte v 100 ročnej dielničke. Ak vás lákajú novinky v čokolatierskom remesle, spoznajte najnovšie druhy čokolády Simón Coll a ich spôsob výroby v moderných výrobných linkách. Viac ako 170-ročná rodinná manufaktúra na výrobu bean to bar čokolády, vás prevedie tradičnými i modernými technológiami. Okrem audiovizuálnych výstav sa môžete tešiť aj na ochutnávku.

Museu de la Xocolata, Barcelona

Ak vám učarovalo čokoumenie, určite navštívte Museu De la Xocolata. Čokoládový Asterix, Mickey Mouse i slávny spevák Louis Armstrong... Obrovské čokoládové figuríny i architektonické skvosty ako Sagrada Família môžete zažiť v takejto sladkej podobe. Medzi ôsmimi rôznymi sekciami si každý nájde to svoje.

Choco-Story, Musée du Cacao et du Chocolat, Brussels

Bruselské múzeum čokolády bolo založené v roku 2014 dvomi rodinami, ktoré chceli predovšetkým poskytnúť edukáciu o čokolatierskom remesle, ale aj propagovať kvalitné belgické čokolády. Choco-Story Brusel je súčasťou siete múzeí v Prahe, Paríži i v Uxmale v Mexiku. Poskytuje stále výstavy zamerané na objav bôbov kakaovníka a historické počiatky ich využitia či spracovania. Pod jednou strechou zažijete celý proces výroby čokolády, reálne ukážky a stroje určené na výrobu so zastaralými i modernými technikami, ale aj sekciu s čokoládovými figúrkami, ktorá nadchne umelecké duše. Deti iste potešia ochutnávky. Ak ste milovníkom belgickej čokolády, určite zamierte sem, pretože tu na vás čaká pravá belgická čokoláda.

Choco-Story, The Chocolate Museum, Brugge

Podobne aj v Choco-Story v belgických Bruggách na vás čaká sekcia zameraná na históriu, výrobu i umenie. Nádherné obrovské figuríny viažuce sa k histórii Mayov a Aztékov sú jednou z dominánt tohto múzea. Pre deti i dospelých je tiež možné rezervovať workshopy zamerané na prípravu a modelovanie praliniek i figúrok.

MAISON CAILLER LA CHOCOLATERIE SUISSE, Broc

Výrobca čokolád Francois Louis Cailler začal vyrábať čokolády značky Cailler už v roku 1796. Je najstarším výrobcom čokolády vo Švajčiarsku. Spočiatku pôsobil len v meste Vevey, kde si otvoril obchodík. Značka Cailler neskôr nadviazala spoluprácu s Danielom Peterom, prvým výrobcom mliečnej čokolády a s Kohlerom, výrobcom orieškovej čokolády. Značka Cailler sa začala špecializovať na mliečne čokolády.

Expozícia Cailler v dedinke Broc vás prevedie celou históriou nielen tohto výrobcu, ale aj históriou čokolády všeobecne a ukážkou výroby v moderných výrobných linkách. Dozviete sa viac o zložkách, z ktorých sa čokoláda skladá. Môžete si tiež zarezervovať ateliér, v ktorom prebiehajú workshopy zamerané na tvorbu čokoládových pochúťok.

Cadbury World , Birmingham

V roku 1824 otvoril John Cadbury prvý obchodík s čokoládou, kakaom, kávou a čajom v Londýne a neskôr v roku 1831 sa začal venovať samotnej výrobe čokolády. Známy koncern sa začal rozrastať vďaka novým technikám výroby v roku 1866. V súčasnosti má pobočky po celom svete. Rozprávkovou históriou čokolády vás môže previesť vo svojom zábavnom parku Cadbury World v Birminghame. Zábavnejšiu formu vzdelávania o histórii čokolády nezažijete nikde inde.

Choco-Story Uxmal

Choco-Story Uxmal je síce súčasťou siete, ktorá má pobočky múzeí i v Európe, ale história čokolády je najbohatšia práve v Mexiku, kde sa zrodila. V múzeu čaká na vás šesť sál, kde spoznáte podrobne mayské a aztécke tradície, ceremónie, spracovanie bôbov kakaovníka i keramiku na čokoládový nápoj s mayskými motívmi, ktorá sa dodnes zachovala. Príbeh o Montezumovi a Hernánovi Cortésovi vám priblíži to, ako sa čokoládový nápoj bohov dostal do Európy. Autentické zážitky môžete zažiť tiež na kakaovníkových plantážach v Mexiku.

Medzi významné múzeá a továrne s čokoládou patria tiež: Muzeum čokolády a čokoládovna Kutná Hora, Planète Musée du Chocolat, Biarritz,  L' Atelier de Neuhaus – Galerie, Brussels, Belgian Chocolate Village Museum, Koekelberg, Museo del Cioccolato Alprose, Lugano, Maestrani's Chocolarium, Zürich, Choco-Story, The Chocolate Museum, New York, MUCHO Museo del Chocolate, Mexico City.

Zdroj:

https://chocolate-museum.wien/en/                                    

http://www.simoncoll.com/en/general:Cos/visita#52

https://magazin.travelportal.cz/2015/11/24/muzeum-cokolady-barcelona/

Foto zdroj:

https://chocolate-museum.wien/en/portfolio-item/golden-room-en/

http://www.choco-storymexico.com/uxmal.html#hab

http://www.simoncoll.com/en/general:Cos/visita#52

Comments on this post (0)

Leave a comment