Čokoláda v kozmetickom priemysle

Čokoláda v kozmetickom priemysle

Čokoláda bola odjakživa považovaná za vzácnu potravinu pre jej ozdravujúce a posilňujúce účinky. Priaznivé pôsobenie kakaa poznali už Toltékovia v 12. storočí v predkolumbovskej Amerike. Do Európy priniesli čokoládu obchodníci v 17. storočí, kedy sa začala s obľubou nakupovať. S rozvojom kozmetického priemyslu sa čokoláda a kakao začali využívať nielen v potravinárskych, ale aj v kozmetických výrobkoch. Keďže sme sa v blogoch doposiaľ venovali bean to bar čokoládam určeným na konzumáciu, dnes si povieme viac o priaznivých kozmetických účinkoch a všemožnom využití čokolády i kakaa.

Kakaové maslo

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že v čokoláde by nemalo byť použité žiadne maslo. V čokoláde by malo byť maslo, ale čisté kakaové, ktoré sa získava vylisovaním z bôbov kakaovníka. V čokoládach je často nahrádzané umelými tukmi, napr. margarínom, keďže kakaové maslo je pomerne drahé. Nekvalitnými čokoládami sa však pripravujeme o veľa. Kakaové maslo v čokoláde zabezpečuje okrem priaznivého pôsobenia pre telo, tiež rozplývavosť a jej pevný lom. Vďaka svojim účinkom a vôni je však obľúbené nielen v potravinách, ale aj v kozmetickom priemysle.

Kakaové maslo v kozmetike

Keďže kakaové maslo je zdrojom prírodných nasýtených mastných kyselín viažucich sa v lipidoch (tukoch), ktoré sa veľmi dobre vstrebávajú do pokožky, sú dôležité pre regeneráciu našich buniek. Je klinicky overené, že kakaové maslo pri pravidelnom používaní hydratuje kožu a redukuje vznik strií.

Vďaka obsahu antioxidantov – polyfenolov, kakaové maslo, výborne pôsobí na celé telo zvnútra i zvonku. Posilňuje náš imunitný a kardiovaskulárny systém, pomáha pri kožných, ale aj vnútorných zápaloch tela. Prírodné kakaové maslo urýchľuje dokonca liečbu ekzémov i popálenín, ale musí byť, samozrejme, organické, nerafinované a neparfumované.

Posledné štúdie preukázali, že kakaové maslo spomaľuje príznaky starnutia a dokonca dokáže  chrániť kožu pred UV žiarením, čo má pozitívny účinok na zabránenie vzniku rakoviny kože, vrások a zachovanie elasticity kože.

Čokoládové masky a zábaly

Nie je vôbec prekvapením, že kakao je často vyskytujúcou sa zložkou v maskách a krémoch. Kakao obsahuje magnézium, železo, vápnik, bielkoviny, antioxidanty a vitamín A, B, C, D. Vďaka týmto látkam  má čistiace, hydratačné a antioxidačné účinky.

Nielen konzumácia, ale aj vôňa čokolády dokáže povzbudiť telo, stimulovať zmysly a produkciu endorfínu. Zrejme preto čokoládová masáž a arómaterapia patrí medzi veľmi obľúbené. Čokoláda je jednoducho skvelým produktom na relaxáciu a nakopnutie energiou. Zrejme nie je náhoda, že od roku 1992 patrí medzi uznávané a obľúbené vône Angel s prenikavou vôňou čokolády od francúzskeho tvorcu parfumov a návrhára Thierryho Muglera.

Čokoládový kúpeľ

Kúpeľ priaznivý pre telo aj dušu sa dá vyrobiť podomácky spojením nesladeného kakaového prášku, čokoládovej peny do kúpeľa, sušeného mlieka a kakaového masla, ale v súčasnosti si ľahko zakúpiš organické neparfumované mydlá z kakaového masla, ktoré ti prácu uľahčia a zabezpečia dokonalú regeneráciu kože. Pri otvorených ranách, samozrejme, nie je kúpeľ vhodný.

Pokiaľ si chceš vychutnať rozmaznávanie, určite navštív najznámejší čokoládový kúpeľ vo Wiener Hotel Sacher. Vo svojej ponuke majú tiež čokoládový peeling, sprchu a, samozrejme, masáže či zábaly. Najskôr si však dopraj Sacherovu tortu s výbornou marmeládou a čokoládovou polevou!

 

*poznámka: V prípade, že chcete zvoliť liečbu s pomocou kakaového masla či čokoládových zábalov, určite ju konzultujte najskôr so svojím lekárom najmä pri kožných ochoreniach.

Zdroj:

www.draxe.com                                                                                         www.ncbi.nlm.nih.gov,                                                                                www.rehabilitace.info,                                                                                        www.pinterest.com

                                                                  

      

Dokonalé čokoládovo-alkoholové opojenie
Bean to bar čokolády vs. masový predaj v supermarketoch