Veľkonočné čokolády, aké ste ešte nevideli!
Prvé čokoládové vajíčka sa začali vyrábať v Nemecku a vo Francúzsku začiatkom 19. storočia. Dnes sú, okrem tradičných kraslíc, klasickým darom pre všetkých šibačov. Vo Veľkej Británii majú čokoládové vajíčka ešte silnejšiu tradíciu: rodiny organizujú „hony na vajíčka“ (Easter egg hunt), kedy deti hľadajú ukryté vajíčka po celom dome a záhrade. U nás sme zvyknutí na veľkonočné čokoládové vajíčka menších rozmerov. Vo svete sa však najlepší cukrári a čokolatiéri pokúšajú o nemožné – vytvárajú neuveriteľné čokoládové kreácie, ktoré svojou krásou vyrážajú dych...
Zdroj: kokoblackchocolate
V zahraničí sú mimoriadne obľúbené tzv. "dračie vajíčka". Šikovní cukrári pracujú najmä s efektom vysokého lesku a využívajú množstvo flitrovaných prvkov, aby docielili úžasný výsledný dojem. Takéto čokoládové vajíčka slúžia skôr ako dekorácia, no ak vám ich nie je ľúto, môžete ich bez problémov skonzumovať.
zdroj: pierrehermeofficial
Luxusná kolekcia z dielne slávnej parížskej cukrárne Pierre Hermé Paris. Vajíčka sú vyrobené z mliečnej, horkej a bielej čokolády so zlatým povrchovým poťahom. Striedajú sa matné a lesklé línie, čím sa vytvára neopakovateľný dizajn. To však vyžaduje hodiny trpezlivej a dôslednej práce čokolatiéra.
zdroj: salonduchocolat
zdroj: michel cluizel
Rodinná čokoládovňa z Normandie Michel Cluizel vznikla už v roku 1948. Preslávili ich najmä ručne vyrábané pralinky, ale na Veľkú noc čokoládovňa rada pracuje s tradičnými motívmi, ktoré pretvára do hravejšej formy. Veľkonočné barančeky? A prečo nie rovno ako skladačka?
zdroj: pierre marcolini
"Haute couture" v oblasti čokolády predstavuje čokolatiér Pierre Marcolini, ktorý svojimi minimalistickými kúskami ohuruje svet už od roku 1995. Čokoládovňa sídli v Bruseli a pracuje metódou bean-to-bar. Vznikajú tu prémiové čokolády a neuveriteľné dizajnové kolekcie.
zdroj: melt chocolates
Londýnská značka čokolád Melt sa skôr zamerala na vnútro a vytvorila absolútne blažené combo: chrumkavý karamelový popcorn, kúpajúci sa v zamatovej čokoládovej plnke. Hmmmm...
zdroj: bernachon chocolats
Veľkonočné čokoládové sliepočky môžu byť celkom nuda, ale rozhodne nie v podaní francúzskej čokoládovne Bernachon Chocolats z Lyonu. Zakladateľ Phillipe Bernachon vyberá len tie najlepšie kakaové bôby a pri výrobe čokolád sa opiera o svoje spomienky z detstva a tradičné receptúry.
zdroj: chocollazo
zdroj: colleenheidecker
Čokoládová armáda veľkonočných zajačikov z dielne čokoládovne Colleen Heidecker, ktorí sa rozhodli pre moderný a kubistický dizajn. Čo na nich poviete? My ich milujeme!
zdroj: michel cluizel
zdroj: pierrehermeofficial
Veľkonočný čokoládový zajac v trochu inom poňatí: ružová ruby čokoláda plná ovocnej chuti a minimalistické tvary. Ďalší dôkaz toho, že aj pomocou čokolády môžete tvoriť umenie.
zdroj: xocolaters
A nakoniec naše obľúbené veľkonočné vajíčko z dielne španielskej čokoládovne Simón Coll. Čo vieme naisto: chutí božsky! Poctivo sme ho totiž otestovali... :-)