Dokonalé čokoládovo-alkoholové opojenie

Dokonalé čokoládovo-alkoholové opojenie

Keď sa povie alkohol a čokoláda, ihneď sa nám vybavia bonbóny alebo darčeky, avšak ak patríte medzi milovníkov kvalitnej čokolády, určite viete, že čokoláda a alkohol k sebe patria v akomkoľvek spojení. Dôležité je len správne skombinovať horkú alebo mliečnu čokoládu s obľúbeným  alkoholickým nápojom. Na tohtoročného Valentína si môžete pripraviť špeciálne gurmánske prekvapenie. To, ako si najviac pochutnať na kvalitnej tabuľkovej čokoláde spolu s alkoholom, sa dozviete v dnešnom blogu.

Rum

Unikátne spojenie, rum a čokoláda... Najznámejší šéfkuchár na svete, Gordon Ramsay, prehlásil, že kombinácia rumu a čokolády je jeho najväčší gurmánsky objav dospelosti.

Kvalitný tmavý rum s jemnými tónmi ovocia, vanilky, karamelu a čierneho korenia, Diplomático Reserva Exclusiva, vynikne s výnimočnou chuťou hutnej pomarančovej drene v horkej čokoláde. 70 % čokoládové pralinky Amatller zakúpite v našom e-shope.

K svetlému a zlatému rumu môžete zvoliť 70 % horkú čokoládu Simón Coll s kúskami chrumkavých kakaových bôbov alebo jemnejšie 32 % drobné čokoládky Amatller z kakaových bôbov z Ghany.

Ak sa vám spojenie rumu a čokolády zapáči, určite navštívte piaty ročník Rumfestu v Prahe, kde budú prebiehať workshopy i ochutnávky rumu a čokolády.

Víno

Keďže ide o moju obľúbenú a pomerne zdravú kombináciu, tak vám sprostredkujem viac tipov. Víno i horká čokoláda v primeranom množstve priaznivo pôsobia ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, keďže obsahujú flavonoidy. Tieto látky pôsobiace ako antioxidanty znižujú hladinu zlého cholesterolu a chránia tak pred upchatím ciev.

Suché červené vína „znesú“ intenzívnu chuť 85 % čokolády Amatller z kakaových bôbov z Ghany.

Výborná kvalitná 70 % horká čokoláda Simón Coll s mandľami je skvelým doplnkom k suchým i polosuchým vínam. Vďaka jej vyváženej chuti a jemnosti mandlí nebudete cítiť žiadnu trpkosť. Ak však oceníte viacej silnejšiu a výraznejšiu chuť, tak si doprajte k suchému vínu 70 % čokoládu Simón Coll s kúskami chrumkavých kakaových bôbov.

Mladé polosuché vína s ovocným a kvetinovým podtónom je lepšie kombinovať s jemnejšou chuťou mliečnych mini čokoládok z kakaových bôbov z Ghany s 32 % obsahom kakaa a jemnou chuťou vanilky.

Polosladké a sladké dezertné vína môžete kombinovať i s kvalitnými mliečnymi čokoládami s chuťou ovocia. My vám odporúčame skúsiť tieto vína s výbornými malinovými pralinkami z mliečnej čokolády alebo s kvalitnou tabuľkovou mliečnou čokoládou.

Obľúbenou čokoládovo-vínovou kombináciou, ale aj neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov sú portské vína. Červené portské víno Ruby s ovocnými tónmi ladí s mliečnou čokoládou a portské víno Tawny, ktoré je o niečo suchšie, ide k horkej čokoláde.

Ľadové vína sú dobrým spojením s bielou čokoládou zo 100 % kakaového masla.

Ak sa chcete v podávaní vín s čokoládou jednoduchšie zorientovať, väčšina degustátorov odporúča zachovať primeraný pomer chuti vína i čokolády a k červenému suchému vínu podávať horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa, k bielemu suchému a polosuchému vínu menej intenzívne horké alebo mliečne čokolády, pokojne aj s chuťou ovocia. K sladkým vínam sadnú jemné mliečne čokolády.

Koňak

Koňak a čokoláda nie je vôbec netradičným spojením. Stretávame sa s ním často pri kúpe bonboniér. Túto kombináciu si však môžete dokonale vychutnať spojením prémiových produktov Hennessy X.O. s arómou klinčeka, čierneho korenia a sušeného ovocia a 70 % čokolády Amatller, ktorá je z kakaových bôbov z Ekvádora. Chuť horkej čokolády zjemňuje jemný podtón ovocnej a kvetinovej arómy. Čokoládu si nalámte na kúsočky, ľahšie sa vám rozpustí na jazyku. Vaše chuťové poháriky si tak vychutnajú všetky ingrediencie čokolády a koňaku.

Pivo

I keď pivo patrí k obľúbeným nápojom v kombinácii so slanými jedlami, tmavé pivá tvoria ideálneho partnera pre čokoládu. Tmavé pivá sú vyrábané z tmavého sladu, chmeľu a vody. Keďže sa dochucujú kávou, karamelom či čokoládou, majú výraznú aromatickú chuť a sú sladšie ako svetlé pivá. Tieto pivá majú príjemnú chuť v kombinácii so 70 % horkou čokoládou.

Čokoládové likéry

Spojenie alkoholu a čokolády si môžete pripraviť aj doma podľa vlastnej chuti. Na klasický čokoládový likér budete potrebovať rum, smotanu na šľahanie, horkú čokoládu, práškový cukor, kvalitné kakao a vanilkový extrakt. Odporúčame použiť tieto produkty: horkú čokoládu na varenie Simón Coll s vanilkou alebo čistú 85 % horkú čokoládu  a kakaový prášok so škoricou.

V hrnci zohrejete na miernom ohni za stáleho miešania smotanu na šľahanie, kakao a vanilkový extrakt. Horkú čokoládu nalámete, rozpustíte v hrnci a pridáte štipku práškového cukru, podľa chuti. Ak by ste chceli pripraviť väčšie množstvo likéru, prilejte do hrnca so smotanou na šľahanie a čokoládou aj mlieko.

Následne čokoládovú zmes necháte trocha vychladiť a do nej vmiešate rum.

Zdroj:

www.chocoalchemy.com,

www.heartofthecity.co.nz

Comments on this post (0)

Leave a comment