Veľká noc a čokoláda: prečo hryzieme zajačikom uši?

Tie lákavé čokoládové ušká „padnú“ vždy ako prvé. Všimli ste si? Ako sa vlastne zrodila myšlienka obdarovávať „polievačov“ zajacmi v ligotavých farebných obaloch? V našom novom článku si posvietime na čokoládu a jej nezvyčajne silnú väzbu na kresťanskú oslavu Veľkej noci.

 

 

I keď je Veľká noc kresťanským sviatkom, v Biblii sotva nájdeme zmienku o tvorovi s dlhými ušami a košíčkom plným vajíčok. Zajac však už v prehistorických prameňoch vystupuje ako predstaviteľ plodnosti a nového života. No ako typický symbol Veľkej noci začal byť vnímaný až s príchodom nemeckých prisťahovalcov do americkej Pensylvánie okolo roku 1700. Tí priniesli zvyk darovania vajíčok, ktorý nosil „osterhase“veľkonočný zajačik. Rozhodoval o tom, ktoré dieťa poslúchalo a zaslúži si dostať výslužku vo forme farebných vajíčok.

 

 

Jeho čokoládová podoba však prišla oveľa neskôr. Až v 19. storočí sa na území Nemecka a Francúzska začali vyrábať malí čokoládoví zajaci, ktorí sa pomaly stávali súčasťou každoročnej oslavy jari a Veľkej noci. Obvykle ich vymýšľali samotní majitelia čokoládovní a podaktorí sa predávajú vo svojej nezmenenej forme dodnes.

 

Dutá čokoláda vznikla počas vojny

Vedeli ste, že dutí čokoládoví veľkonoční zajaci sú výsledkom druhej svetovej vojny? Racionalizácia a snaha o šetrenie si vyžadovali premyslené tvarovanie čokolády a čo najmenej spotrebovanej suroviny. Tak vznikla ikonická „dutá“ forma čokoládového zajaca, do ktorej sa dá tak dobre zahryznúť...

 

čokoládový zajac 

Ak by totiž forma bola celočokoládová, pravdepodobne by to náš chrup neprežil. Jednak by bol veľkonočný zajac ťažký ako tehla, jednak by ste si na ňom pravdepodobne vylomili pár zubov. Dutá a tenšia čokoláda dáva viac priestoru na krajšie a detailnejšie výliatky a vzory. Je lacnejšia, no krehšia a ľahšie sa láme. Preto musia výrobcovia dávať mimoriadny pozor pri ich prevoze do predajní.

Uši z mliečnej čokolády sú najlepšie

Ozajstná nákupná horúčka po čokoládových zajacoch však nastala až začiatkom 20. storočia. V súčasnosti sa ich podľa SweetCityCandy.com len v Amerike predá viac ako 60 miliónov kusov ročne. Najpredávanejší sú samozrejme čokoládoví hopkáči z mliečnej čokolády. 

 

Osobne odporúčame vyhnúť sa "supermarketovým" čokoládovým zajačikom, prepchatých umelými prísadami a tonou cukru. Keďže zajačiky predovšetkým chrúmu deti, siahli by som aspoň po zdravšej verzii čokoládových zajov vyrobených z kakaových bôbov. Keď už čokoláda, nech je aspoň pravá, vyrobená poctivo metódou "bean to bar" = priamo z kakaových bôbov a kakaového masla. Vaše deti rozdiel nespoznajú (i keď v chuti určite, bean to bar čokolády chutia jednoducho "plnšie") a vy môžete mať pokojné svedomie, že im dávate len to najlepšie. 

čokoládový zajac

Mimochodom, ak premýšľate nad večnou záhadou, prečo deti začínajú jesť všetkých čokoládových zajacov od uší, máme pre vás prekvapivé info: podľa servera yumsugar.com 97% ľudí načína čokoládového zajaca odhryznutím uší. Nikto však netuší, prečo tomu tak je...

My si myslíme, že je to jednoducho tým, že uši chutia najlepšie :-).  Ak o tejto záhade niečo viete, dajte nám, prosím, vedieť dole v komentároch. Radi by sme túto čokodetektívku rozlúštili...

 

 

Comments on this post (0)

Leave a comment