Your cart
Close Alternative Icon

Kakaová dužina je sladšia ako mliečna čokoláda

Arrow Thin Left Icon Arrow Thin Right Icon

Na našom facebookovom profile Xocolaters ho vídavate dosť často. Hrá všetkými farbami a v našich končinách sa, bohužiaľ, nepestuje. Naše klimatické podmienky sú pre neho nevhodné. Kakaový bôb je nádherný plod, ktorý rastie na strome – kakaovníka (Theobroma Cacao). 

 Dužina kakaového bôbu

 

Po dozretí sa toto ovocie oberie a mačetou rozkrája na polovicu. V jeho útrobách nájdete slizskú, bielu, sladko voňajúcu dužinu, ktorá obaľuje kakaové bôby určené na sušenie a výrobu bean to bar čokolády. Možno na prvý pohľad nevyzerá ktovieako lákavo, no jej šťavnatá ovocná chuť by vás zaručene príjemne prekvapila...

 

 

Biela dužina chráni kakaové bôby a dodáva im potrebné živiny. Obvykle sa dužina počas fermentácie kakaových bôbov odstráni a vyhodí. Pestovatelia ich ukladajú na 5 dní do krabíc z cédrového dreva a nechajú ich "vypotiť", t.j. počkajú kým prirodzené baktérie doslova "požerú" dužinu z kakaových bôbov.

V rodinách farmárov a kakaových plantážnikov však doteraz pretrváva zvyk, kedy sa biele vnútro (nazývajú ho "baba") dáva deťom ako sladkosť. Jednoducho z otvoreného kakaového plodu vysajú sladkú šťavu a dužina tak nepríde navnivoč. Robia si z nej aj osviežujúci kakaový džús. Najlepšia dužina sa získava z dozretých plodov, žlto-zelenej farby.

 

 Biela dužina z kakaového bôbu v miske

 

"Baba" z kakaového bôbu má ovocnú, až prekvapivo sladkú, sviežu a exotickú chuť. Niekomu pripomína chuťou liči alebo hruškovú šťavu. Dužina je nutrične bohatá, plná antioxidantov a látok, ktoré pôsobia voči škodlivým voľným radikálom. Obsahuje až 80%-90% vody, 10-15% cukru, 0,4-0,8% kyseliny citrónovej a 1% pektínov.

 

Kakaový bôb rozrezaný na polovicu

Podaktorí výrobcovia však ešte stále využívajú tzv. metódu „starej školy“, kedy nechávajú kakaové bôby schválne obalené v dužine vyschnúť na slnku. Takto vysušené bôby do seba vsiaknu jemnú sladkosť a šťavnatosť dužiny.

Keďže pri klasickom spracovaní na výrobu čokolády sa prakticky vyhadzuje značná časť kakaového plodu, výrobcovia sa snažia o vyššiu udržateľnosť a hľadajú širšiu využiteľnosť kakaovej dužiny. Formujú ju do rôznych práškov, želé, džemov alebo smoothies. Dokonca sa objavili aj prvé pokusy o výrobu kakaového vína. Zdá sa, že sa rozhodne máme ešte na čo tešiť...

 

A čo vy? Trúfli by ste si vyskúšať chuť dužiny z kakaového bôbu? Či ste ju už nebodaj skúsili?
Dajte nám vedieť dole v komentároch :-) 

Leave a comment