Kakaová dužina je sladšia ako mliečna čokoláda
Na našom facebookovom profile Xocolaters ho vídavate dosť často. Hrá všetkými farbami a v našich končinách sa, bohužiaľ, nepestuje. Naše klimatické podmienky sú pre neho nevhodné. Kakaový bôb je nádherný plod, ktorý rastie na strome – kakaovníka (Theobroma Cacao).
Po dozretí sa toto ovocie oberie a mačetou rozkrája na polovicu. V jeho útrobách nájdete slizskú, bielu, sladko voňajúcu dužinu, ktorá obaľuje kakaové bôby určené na sušenie a výrobu bean to bar čokolády. Možno na prvý pohľad nevyzerá ktovieako lákavo, no jej šťavnatá ovocná chuť by vás zaručene príjemne prekvapila...
Biela dužina chráni kakaové bôby a dodáva im potrebné živiny. Obvykle sa dužina počas fermentácie kakaových bôbov odstráni a vyhodí. Pestovatelia ich ukladajú na 5 dní do krabíc z cédrového dreva a nechajú ich "vypotiť", t.j. počkajú kým prirodzené baktérie doslova "požerú" dužinu z kakaových bôbov.
V rodinách farmárov a kakaových plantážnikov však doteraz pretrváva zvyk, kedy sa biele vnútro (nazývajú ho "baba") dáva deťom ako sladkosť. Jednoducho z otvoreného kakaového plodu vysajú sladkú šťavu a dužina tak nepríde navnivoč. Robia si z nej aj osviežujúci kakaový džús. Najlepšia dužina sa získava z dozretých plodov, žlto-zelenej farby.
"Baba" z kakaového bôbu má ovocnú, až prekvapivo sladkú, sviežu a exotickú chuť. Niekomu pripomína chuťou liči alebo hruškovú šťavu. Dužina je nutrične bohatá, plná antioxidantov a látok, ktoré pôsobia voči škodlivým voľným radikálom. Obsahuje až 80%-90% vody, 10-15% cukru, 0,4-0,8% kyseliny citrónovej a 1% pektínov.
Podaktorí výrobcovia však ešte stále využívajú tzv. metódu „starej školy“, kedy nechávajú kakaové bôby schválne obalené v dužine vyschnúť na slnku. Takto vysušené bôby do seba vsiaknu jemnú sladkosť a šťavnatosť dužiny.
Keďže pri klasickom spracovaní na výrobu čokolády sa prakticky vyhadzuje značná časť kakaového plodu, výrobcovia sa snažia o vyššiu udržateľnosť a hľadajú širšiu využiteľnosť kakaovej dužiny. Formujú ju do rôznych práškov, želé, džemov alebo smoothies. Dokonca sa objavili aj prvé pokusy o výrobu kakaového vína. Zdá sa, že sa rozhodne máme ešte na čo tešiť...

Comments on this post (6)
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin iju.fkva.xocolaters.sk.mao.hz http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
— apegagideh
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online rmg.jnfy.xocolaters.sk.qfw.dw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
— oloqegazucid
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Buy Amoxicillin Online Without Prescription Amoxicillin Without Prescription skl.eqkz.xocolaters.sk.rrw.wa http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
— oqamoye
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules ubp.bkkw.xocolaters.sk.rmr.oy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
— owexayu
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Buy Amoxicillin Amoxicillin Without Prescription mic.yxad.xocolaters.sk.wjt.dl http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
— avocehupucahu
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin Amoxicillin No Prescription ljb.lkxq.xocolaters.sk.vhg.om http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
— abelebiwiv