Choco Journal

  • Veľkonočné čokolády, aké ste ešte nevideli!
    Viktória Vargová

    Veľkonočné čokolády, aké ste ešte nevideli!

    Prvé čokoládové vajíčka sa začali vyrábať v Nemecku a vo Francúzsku začiatkom 19. storočia. Dnes sú, okrem tradičných kraslíc, klasickým darom pre všetkých šibačov. Vo Veľkej Británii majú čokoládové vajíčka ešte silnejšiu tradíciu: rodiny organizujú „hony na vajíčka“ (Easter egg hunt),...

  • História čokolády
    Monika Dimitrovičová

    História čokolády

    História čokolády sa formovala tisícročia. Začala sa písať v dobách, kedy ľudia verili, že kakaové bôby sú darom bohov. Prepletená je mnohými civilizáciami a historickými udalosťami. V dnešnom blogu sa zameriame na najvýznamnejšie medzníky v histórii vzniku čokolády a samotného objavu kakaových bôbov.   Od...

  • Ako správne ochutnávať čokoládu?
    Viktória Vargová

    Ako správne ochutnávať čokoládu?

    Starí Mayovia a Aztékovia považovali čokoládu za jedlo Bohov. Bola istým prežitkom, ktorý sa používal na doplnenie energie a tiež ako platidlo. V súčasnosti ju vnímame skôr ako samozrejmosť a bežne dostupný produkt, ktorým si dokážeme takpovediac „osladiť život“. Pokiaľ však chcete poznať naozajstný...

  • Spoznajte tajomstvo rodinnej čokoládovne Simón Coll
    Viktória Vargová

    Spoznajte tajomstvo rodinnej čokoládovne Simón Coll

    Výrobcov čokolád existuje na trhu veľké množstvo, ale len pár z nich sa môže pýšiť titulom jednej z najstarších. Príbeh španielskej značky Simón Coll je silno prepletený rodinnými väzbami, vášňou k objavovaniu nových receptúr a láskou k čokoláde, ktorá sa...

  • Čokoláda ako jesenné antidepresívum
    Viktória Vargová

    Čokoláda ako jesenné antidepresívum

    Ak patríte medzi ľudí, ktorých dokáže jesenné počasie vyviesť z miery, určite vás poteší pravý gurmánsky zážitok z čokolád, ktoré sú plné antioxidantov i teobromínu. Nenechajte sa zdeprimovať upršaným počasím a ponorte sa s nami do sveta čokolád, ktoré vás nakopnú energiou.    ...

  • Viktória Vargová

    3 veci, ktoré by ste mali vedieť o kakaovom masle

    Možno je to len moja naivná predstava, ale predpokladám, že pred kúpou čokolády si prečítate jej zloženie. Teda, pevne v to dúfam. Najmä pri kvalitnej a poctivej čokoláde by ste medzi jednotlivými ingredienciami mali určite natrafiť na kakaové maslo. Mnohí...

  • Viktória Vargová

    Najlepšiu chladenú čokoládu robia v Trnave

    Chladená čokoláda? Počula som už o ľadovej, ale o chladenej nie. Nedajte sa zmiasť. Na prvý pohľad je na nerozoznanie od horúcej, ale akonáhle do nej zaboríte lyžičku, zistíte, že je oveľa krémovejšia, hustejšia a podstatne chladnejšia... V trnavskej čokoládovni ChocoLoco...