Pravá čokoláda rastie na strome

Každý z nás konzumuje čokoládu. Väčšinou tú, ktorá s pravou, vyrobenou z kakaových bôbov, nemá nič spoločné. Tá skutočná, kvalitná čokoláda totiž rastie na strome. Kakaovom. Zoberieme vás na taký malý výlet. Do dažďového pralesa, kde sa spoločne pozrieme na to, z čoho sa vyrába pravá bean to bar čokoláda... 

Každý kakaový bôb po otvorení skrýva svoje biele, nevzhľadné, mazľavé jadro (miminko, ako ho s láskou nazývame:-). Kakaový plod je prvopočiatok každej bean to bar čokolády. Čokolády z tých pravých kakaových bôbov, vypestovaných na rodinných plantážach.

Kakaovník (Theobroma cacao) rástol pôvodne v amerických dažďových pralesoch, odkiaľ sa neskôr rozšíril do afrických, ázijských a amazonských krajín. Najrozmanitejšie druhy kakaovníka rastú najmä v oblasti Južnej Ameriky, ktorú môžeme nazvať ich domovom. Čo je však zaujímavé, viac ako polovica svetového exportu kakaa pochádza z dvoch krajín východnej Afriky: Cote D'Ivorie (Pobrežie Slonoviny) - vyváža 41% a susedná Ghana - 13% kakaa. 

Tento nízky strom s hlbokými, až dvojmetrovými koreňmi, miluje vlhko a mierny tieň, preto ho v divočine nájdeme rásť pod príjemným baldachýnom veľkých banánových listov alebo iných porastov. Kakaovníky vedia byť pekní starčekovia, dožívajú sa až 100 rokov, ale ekonomicky produktívne sú približne len do 60. 

kakaovník

Listy kakaovníka majú do očí bijúcu sýtozelenú farbu. A čo je vskutku fascinujúce, dokážu svoje listy otáčať v 90 stupňovom uhle, aby ochránili pred prudkým slnkom a vysušením svoje mladé výhonky. Tieto malé stromy priam milujú teplúčko - rozpätie teplôt 21 až 32 stupňov je pre ich rast ideálny, no nesmie klesnúť pod 15 stupňov. 

Kakaovníky plodia svoje poklady po celý rok, no hlavné zberné mesiace sú máj a november. Nie sú to vysoké stromy, dosahujú nanajvýš 4-8 m. Pohľad na kvitnúci kakaovník je vždy potešenie pre oko: nádherné sýtozelené listy sa miesia s pestrofarebnými plodmi - od zlatavej, oranžovej, burgundi až po krvavočervené odtiene. Kvetu trvá 6 až 8 mesiacov, než začne dozrievať a formovať kakaový plod. 

Zafarbenie plodov závisí od druhu kakaovníka. Čo je zaujímavé, kakaové plody vyrastajú priamo z kmeňa stromu. Pri zrode nového plodu strom vyzerá čudne - sukovite, so zvláštnymi vydúvajúcimi sa výčnelkami, no postupne sa plod derie na svetlo a získava svoj charakteristický vzhľad.

 

Každý typ kakaovníka má odlišné tvarovanie plodov i chuť. Čokoláda vyrobená len z jedného druhu kakaových bôbov, pochádzajúcich z presne určenej oblasti ich rastu, označujeme pojmom SINGLE ORIGIN, ktorú nájdete aj u nás.

A čo vy a bean to bar čokoláda? Vyskúšali ste ju už? 

S láskou napísala 

 

Comments on this post (0)

Leave a comment