Choco Journal

  • História čokolády
    Monika Dimitrovičová

    História čokolády

    História čokolády sa formovala tisícročia. Začala sa písať v dobách, kedy ľudia verili, že kakaové bôby sú darom bohov. Prepletená je mnohými civilizáciami a historickými udalosťami. V dnešnom blogu sa zameriame na najvýznamnejšie medzníky v histórii vzniku čokolády a samotného objavu kakaových bôbov.   Od...

  • Viktória Vargová

    3 veci, ktoré by ste mali vedieť o kakaovom masle

    Možno je to len moja naivná predstava, ale predpokladám, že pred kúpou čokolády si prečítate jej zloženie. Teda, pevne v to dúfam. Najmä pri kvalitnej a poctivej čokoláde by ste medzi jednotlivými ingredienciami mali určite natrafiť na kakaové maslo. Mnohí...

  • Viktória Vargová

    Kakaová dužina je sladšia ako mliečna čokoláda

    Na našom facebookovom profile Xocolaters ho vídavate dosť často. Hrá všetkými farbami a v našich končinách sa, bohužiaľ, nepestuje. Naše klimatické podmienky sú pre neho nevhodné. Kakaový bôb je nádherný plod, ktorý rastie na strome – kakaovníka (Theobroma Cacao).     ...

  • Viktória Vargová

    Veľká noc a čokoláda: prečo hryzieme zajačikom uši?

    Tie lákavé čokoládové ušká „padnú“ vždy ako prvé. Všimli ste si? Ako sa vlastne zrodila myšlienka obdarovávať „polievačov“ zajacmi v ligotavých farebných obaloch? V našom novom článku si posvietime na čokoládu a jej nezvyčajne silnú väzbu na kresťanskú oslavu Veľkej noci.  ...

  • Viktória Vargová

    Pravá čokoláda rastie na strome

    Každý z nás konzumuje čokoládu. Väčšinou tú, ktorá s pravou, vyrobenou z kakaových bôbov, nemá nič spoločné. Tá skutočná, kvalitná čokoláda totiž rastie na strome. Kakaovom. Zoberieme vás na taký malý výlet. Do dažďového pralesa, kde sa spoločne pozrieme na...