Ako správne ochutnávať čokoládu?

Ako správne ochutnávať čokoládu?

Starí Mayovia a Aztékovia považovali čokoládu za jedlo Bohov. Bola istým prežitkom, ktorý sa používal na doplnenie energie a tiež ako platidlo. V súčasnosti ju vnímame skôr ako samozrejmosť a bežne dostupný produkt, ktorým si dokážeme takpovediac osladiť život. Pokiaľ však chcete poznať naozajstný čokoládový zážitok a pravú chuť kakaových bôbov, ukradnite si voľnú chvíľku pre seba a čokoládu. Tak ako má svoje pravidlá degustovanie vína či kávy, má ich aj ochutnávanie čokolády. Dnes vám prezradím desatoro čokolády, ktoré vám prinesie naozajstnú slasť na jazyku a úplne nový pôžitok z čokolády. Stačí ju vnímať všetkými zmyslami...

degustácia čokolády xocolater.sk 

  1. Ideálne podmienky na testovanie

Pri ochutnávke čokolády je dôležité vybrať si správny čas a miesto na jej testovanie. Z čokolády predsa chceme mať pôžitok a radosť, takže by sme mali byť pri samotnej ochutnávke svieži, oddýchnutí a naladení na degustáciu.

 

Čokoládu netestujte ani príliš skoro ráno a ani neskoro večer, keď na vás prichádza útlm a únava. Pokiaľ ste pred samotnou ochutnávkou niečo jedli, chuť v ústach neutralizujete trochou vody a kúskom chleba.

 

  1. Vnímajte špecifiká čokolády

Či už ide o horké alebo mliečne čokolády, vždy platí, že pokiaľ je čokoláda naozaj kvalitná, môžete v nej cítiť atypické chute ako kvety, hríby, alkohol, kožu, ovocie či zeleninu. Pri čokoláde je vždy dôležité vnímať všetky jej ingrediencie a nielen samotnú príchuť, ktorú často vnímame ako prvú.

V nekvalitných čokoládach často cítime veľa mlieka, masla či margarínu. Pomer medzi kakaom a maslom by mal byť primeraný, aby ste cítili dostatočnú silu a špecifickú chuť bôbov kakaovníka.

bean to bar prémiová čokoláda Simón Coll xocolaters.sk

 

  1.  Ochutnávajte viac druhov čokolád jednej značky  

Na ochutnávku si pripravte maximálne 5 čokolád, aby ste dokázali všetky ich chute rozlíšiť a oceniť. Jednou z čokolád na ochutnávke by v ideálnom prípade mala byť čokoláda, ktorú už verne poznáte a viete jej klady a nedostatky porovnať s ostatnými. Pri ochutnávke začínajte vždy od horkej čokolády, ktorá je veľmi intenzívna až po jemnejšie mliečne čokolády, ktoré môžu byť sladšie a rôzne dochutené.

 

  1. Dôležitá je izbová teplota

Čokoládu určite nikdy nedávajte do chladničky, mala by mať izbovú teplotu.

 

single origin čokolády Chocolate Amatller xocolaters.sk

  1. Zapojte zrak 

Pri ochutnávke čokolády vám v prvom rade padne zrak na samotné balenie čokolády, dizajn a následne logo, ktoré by na tabličkách kvalitnej čokolády malo byť znázornené.

Viac ako samotný dizajn je ešte dôležitejšie vnímať farbu čokolády. Čokolády, ktoré sú z kakaových bôbov z Ghany bývajú tmavohnedé a čokolády z kakaových bôbov z Madagaskaru sú skôr červeno-zlatisté.

 

bean to bar čokolády Simón Coll xocolaters.sk

 

  1. Zapojte sluch

Horká čokoláda sa láme oveľa ľahšie ako mliečna, keďže neobsahuje mlieko či rôzne mliečne prášky. Je tvrdšia a menej krehká, takže by pri lámaní mala pekne chrupnúť.

 

  1. Zapojte hmat

Maličký kúsok čokolády si chyťte medzi prsty, všímajte si jej farbu a konzistenciu pri topení.

 

prémiová bean to bar čokoláda Simón Coll xocolaters.sk  

  1. Zapojte čuch

Ešte predtým ako čokoládu ochutnáte, vnímajte jej vôňu, ktorá sa s topením bude ďalej zintenzívňovať. Cítiť môžete najmä vôňu kakaových bôbov a tiež jemne vanilky.

 

  1. Zapojte chuť

Malý kúsok čokolády si následne vložte do úst a nechajte ho úplne rozpustiť po celom jazyku, aby ste vnímali na chuťových pohárikoch všetky ingrediencie čokolády.

 

  1. Chlieb a voda

Pri ochutnávke čokolád potrebujete nejakým spôsobom neutralizovať chuť medzi jednotlivými ochutnávkami, aby ste dokázali chute rozoznávať a nemiešali sa vám. Presne na to je ideálny pohárik vody a kúsok chleba. Španieli dokonca čokoládu konzumujú so špeciálnym chlebíkom, ktorý je veľmi jemný a neobsahuje sladidlá, ani soľ.

 

bean to bar čokoláda Chocolate Amatller xocolaters.sk

 

Čokoláda je skutočne gurmánsky produkt

Čokoláda si zaslúži, aby sme ju jedli ako praví gurmáni a vedeli oceniť jej kvalitu. Kvalitná čokoláda obsahuje vysoký podiel kakaa a výlučne kakaové maslo. Prémiová čokoláda nie je produkt určený na konzumáciu veľkého množstva, ale práve naopak má slúžiť na pomalú degustáciu. Tak ako dokážeme oceniť kvalitu vína a kávy, je na čase sa zamyslieť nad tým, akým spôsobom a aké druhy čokolády konzumujeme.

 

Ak si chcete čokoládu naozaj vychutnať a spoznať jej kvalitu, spomaľte a vnímajte všetkými zmyslami, čo vám dokáže čokoláda ponúknuť!

 

 

Comments on this post (0)

Leave a comment