Ako správne ochutnávať čokoládu?
Starí Mayovia a Aztékovia považovali čokoládu za jedlo Bohov. Bola istým prežitkom, ktorý sa používal na doplnenie energie a tiež ako platidlo. V súčasnosti ju vnímame skôr ako samozrejmosť a bežne dostupný produkt, ktorým si dokážeme takpovediac „osladiť život“. Pokiaľ však chcete poznať naozajstný čokoládový zážitok a pravú chuť kakaových bôbov, ukradnite si voľnú chvíľku pre seba a čokoládu. Tak ako má svoje pravidlá degustovanie vína či kávy, má ich aj ochutnávanie čokolády. Dnes vám prezradím desatoro čokolády, ktoré vám prinesie naozajstnú slasť na jazyku a úplne nový pôžitok z čokolády. Stačí ju vnímať všetkými zmyslami...
- Ideálne podmienky na testovanie
Pri ochutnávke čokolády je dôležité vybrať si správny čas a miesto na jej testovanie. Z čokolády predsa chceme mať pôžitok a radosť, takže by sme mali byť pri samotnej ochutnávke svieži, oddýchnutí a naladení na degustáciu.
Čokoládu netestujte ani príliš skoro ráno a ani neskoro večer, keď na vás prichádza útlm a únava. Pokiaľ ste pred samotnou ochutnávkou niečo jedli, chuť v ústach neutralizujete trochou vody a kúskom chleba.
- Vnímajte špecifiká čokolády
Či už ide o horké alebo mliečne čokolády, vždy platí, že pokiaľ je čokoláda naozaj kvalitná, môžete v nej cítiť atypické chute ako kvety, hríby, alkohol, kožu, ovocie či zeleninu. Pri čokoláde je vždy dôležité vnímať všetky jej ingrediencie a nielen samotnú príchuť, ktorú často vnímame ako prvú.
V nekvalitných čokoládach často cítime veľa mlieka, masla či margarínu. Pomer medzi kakaom a maslom by mal byť primeraný, aby ste cítili dostatočnú silu a špecifickú chuť bôbov kakaovníka.
- Ochutnávajte viac druhov čokolád jednej značky
Na ochutnávku si pripravte maximálne 5 čokolád, aby ste dokázali všetky ich chute rozlíšiť a oceniť. Jednou z čokolád na ochutnávke by v ideálnom prípade mala byť čokoláda, ktorú už verne poznáte a viete jej klady a nedostatky porovnať s ostatnými. Pri ochutnávke začínajte vždy od horkej čokolády, ktorá je veľmi intenzívna až po jemnejšie mliečne čokolády, ktoré môžu byť sladšie a rôzne dochutené.
- Dôležitá je izbová teplota
Čokoládu určite nikdy nedávajte do chladničky, mala by mať izbovú teplotu.
- Zapojte zrak
Pri ochutnávke čokolády vám v prvom rade padne zrak na samotné balenie čokolády, dizajn a následne logo, ktoré by na tabličkách kvalitnej čokolády malo byť znázornené.
Viac ako samotný dizajn je ešte dôležitejšie vnímať farbu čokolády. Čokolády, ktoré sú z kakaových bôbov z Ghany bývajú tmavohnedé a čokolády z kakaových bôbov z Madagaskaru sú skôr červeno-zlatisté.
- Zapojte sluch
Horká čokoláda sa láme oveľa ľahšie ako mliečna, keďže neobsahuje mlieko či rôzne mliečne prášky. Je tvrdšia a menej krehká, takže by pri lámaní mala pekne chrupnúť.
- Zapojte hmat
Maličký kúsok čokolády si chyťte medzi prsty, všímajte si jej farbu a konzistenciu pri topení.
- Zapojte čuch
Ešte predtým ako čokoládu ochutnáte, vnímajte jej vôňu, ktorá sa s topením bude ďalej zintenzívňovať. Cítiť môžete najmä vôňu kakaových bôbov a tiež jemne vanilky.
- Zapojte chuť
Malý kúsok čokolády si následne vložte do úst a nechajte ho úplne rozpustiť po celom jazyku, aby ste vnímali na chuťových pohárikoch všetky ingrediencie čokolády.
- Chlieb a voda
Pri ochutnávke čokolád potrebujete nejakým spôsobom neutralizovať chuť medzi jednotlivými ochutnávkami, aby ste dokázali chute rozoznávať a nemiešali sa vám. Presne na to je ideálny pohárik vody a kúsok chleba. Španieli dokonca čokoládu konzumujú so špeciálnym chlebíkom, ktorý je veľmi jemný a neobsahuje sladidlá, ani soľ.
Čokoláda je skutočne gurmánsky produkt
Čokoláda si zaslúži, aby sme ju jedli ako praví gurmáni a vedeli oceniť jej kvalitu. Kvalitná čokoláda obsahuje vysoký podiel kakaa a výlučne kakaové maslo. Prémiová čokoláda nie je produkt určený na konzumáciu veľkého množstva, ale práve naopak má slúžiť na pomalú degustáciu. Tak ako dokážeme oceniť kvalitu vína a kávy, je na čase sa zamyslieť nad tým, akým spôsobom a aké druhy čokolády konzumujeme.
Ak si chcete čokoládu naozaj vychutnať a spoznať jej kvalitu, spomaľte a vnímajte všetkými zmyslami, čo vám dokáže čokoláda ponúknuť!