• Prečo ochutnať čokolády Xocolaters
  • Viktória Vargová

Prečo ochutnať čokolády Xocolaters

Na svete existujú tisíce dobrých čokolád. Prečo by si mal siahnuť práve po tých našich? A vôbec, čo znamená ten divný názov? A čo je to bean to bar čokoláda? Náš prvý článok na blogu ti odpovie presne na tieto otázky. Sme xocolaters a neustále hľadáme tie najchutnejšie bean to bar čokolády pre všetky mlsné jazyky. 

kakaové bôby

 

Názov „xocolaters“ (čítaj „šokolaters“) je španielsky výraz pre čokoládu. Vychádza z mena našej obľúbenej španielskej čokolády Simón Coll. Dlho sme sa rozhodovali, aký názov vymyslieť, aby si nemal problém si ho zapamätať, no zároveň aby vzbudzoval pocit tajomstva (a čokolády). Tak vznikli xocolaters - komunita ľudí, ktorá miluje bean to bar čokolády.

 

Plantážne čokolády bean to bar

Bean to bar (z angl. doslovný preklad: od bôbu k tabuľke čokolády) označujeme ojedinelý proces výroby, ktorý má čokoládovňa celý vo svojej réžii, tj. pod kontrolou - od selektácie kakaových bôbov až po samotné odliatie čokolády. Bean to bar znamená, že čokoláda obsahuje 100% selektované kakaové bôby z významných plantáží a nie je vyrobená z kupovanej kakaovej hmoty.

99% čokoláda

Výroba našich bean to bar čokolád prebieha priamo v rodinných čokoládovniach. Od prvotného zberu, sušenia, praženia, drvenia až po temperovanie a vyliatie do formy. Doslova jedinečné sú naše čokolády “single origin. Kakaové bôby použité na ich výrobu pochádzajú totiž vždy len z jednej oblasti: buď z Ekvádora alebo Ghany, kde má pestovanie kakaa dlhú tradíciu. Tieto plantážové čokolády navyše neobsahujú žiadne prídavné látky, ani sójový lecitín. Chuťový profil čokolád tak ostáva čistý: zostavený len z kakaových bôbov a z minimálneho podielu cukru. 

 

„Starostlivý výber prvotriednych vstupných surovín spojený s tradičnými receptami skúsených čokolatierov sú nosnými piliermi našich čokolád.“

 

Pri ochutnávaní zapojíš všetky zmysly

Bean to bar čokolády do seba jednoducho nebudeš vedieť „nahádzať“. Najmä druhy s vysokou hodnotou kakaa. Majú totiž tak intenzívnu chuť, že ťa naučia vychutnávať si ich pomalšie a vnímať ich všetkými zmyslami. 

 

„Vôňa a chuť kakaa, ktorá ťa objíme po rozbalení je vždy liekom na dušu... Stačí, ak začuješ to typické ľúbivé chrupnutie medzi prstami v momente, keď si odlomíš prvý dielik. Všimni si precíznu potlač, jemný reliéf loga vhĺbený do povrchu.“

 

Tvar čokolády a jej potlač (tzv. molding) sú pevnou súčasťou celkového dizajnu. Aj obaly našich čokolád sú vyhotovené v spolupráci s umelcami ako napríklad anglickou ilustrátorkou Charlotte Day, ktorá nám vytvorila nádherné ilustrácie kakaových kvetov na čokolády Simón Coll. Nejde nám primárne o predajnú funkciu, obal je o vizuálnom zážitku. Pekné veci potešia. Teba i ostatných. Preto je čokoláda najlepším darčekom pre každého, koho máš rád alebo mu jednoducho len chceš urobiť radosť.

bean to bar 

Tradičné recepisy & rodinné čokoládovne

Naše čokolády patria k najstarším značkám na trhu. Španielska čokoládovňa Chocolate Amatller začala odlievať svoje prvé čokolády už v roku 1797. Jej viac než 200-ročná história umožnila vyvinúť jedinečné recepisy, ktoré ostanú navždy utajené za dverami rodinnej manufaktúry.

 

Láska k tradícii je viditeľná aj na obale čokolády Simón Coll z roku 1880, ktorá doteraz zdobí balenie niekoľkých našich čokolád. Výberové kakaové bôby z plantáží (Ghana, Venezuela, Ekvádor) sa spracovávajú podľa tajných postupov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Naše čokolády sú vyrábajú len z poctivo spracovaných kakaových bôbov, žiadna kupovaná hmota, len 100% kakaové maslo a ten najfajnovejší trstinový cukor. V našej kolekcii nájdeš dokonca čokolády aj bez štipky cukru či sójového lecitínu.

 

 

Vstúp do našej čokoládovej galérie a vyber si svoju srdcu (a sladkému jazyku) blízku...

 

 

 

  • Viktória Vargová

Comments on this post (0)

Leave a comment