Tvôj košík
Close Alternative Icon

Choco Journal

Recenzia bean to bar čokolády: 85% single origin Ghana od Chocolate Amatller

Nikdy som nemala rada sladké čokolády. Zároveň som však nenatrafila na horkú čokoládu, ktorá by mi chutila a nemala ten odporný kyslý chvostík. Keď som sa dostala k bean to bar čokoládam, bolo to ako vstúpiť do inej dimenzie. Ten pocit „kde ste, preboha, boli celý môj život“ ma premkol pri každej novej degustácii. Obľúbila som si najmä single origin čokolády. Dnes by som vám rada niečo napísala o mojom aktuálnom favoritovi – 85% single origin bean to bar čokoláde, ktorá sa vyrába z kakaových bôbov Forastero, pestovaných na plantážach v Ghane. Afrika je v tejto čokoláde, och bože, tak vášnivo citeľná...

chocolate amatller 85% single origin xocolaters

Akonáhle uvidíte obal tejto čokolády, bude vám hneď jasný jej exotický pôvod. I keď vizuál je prácou slávneho secesného maliara Augusta Klimta, nejakým zvláštnym spôsobom sa na nej podpísal africký nádych teplých farieb, exotických ornamentov a určitá abstraktnosť typická pre africkú kultúru.

 

Obal je praktická papierová krabička, ktorú môžete opakovane zatvárať a otvárať, keďže výrobca počíta s tým, že 85% čokoládu len tak nezhltnete na počkanie. Čokoláda je zabalená v čiernom kriedovom obale s logom rodinnej španielskej čokoládovne Chocolate Amatller. 

 

 

Čokoláda je tenšia než sme u štandardných čokolád zvyknutí. Nemá klasický úzky a malý tvar tabuliek. Sú to skôr väčšie, akurátne štvorčeky na rozlomenie. Táto forma nie je náhodná. Výrobca totiž veľmi dobre vie, že jedna väčšia tablička je tak akurát. Keby boli tabuľky menšie, nestačili by v ústach dostatočne rozvinúť svoju chuťovú paletu. Ja si dávam pravidelne jednu tabličku po obede a spoľahlivo mi zaženie chuť na sladké. Pretože táto čokoláda je aj sladká. Áno, je to čudné tvrdiť, najmä pri čokoláde s takto vysokým prídavkom kakaa, ale je to pravda.

 

Chocolate Amatller 85% bean to bar čokoláda single origin xocolaters.sk

 

Farba čokolády je temne hnedá ako čiernočierne africké noci. Po rozbalení vás oslní jej krásny saténový lesk. A ako milujem jej tvrdý, vzdorný „snap“ pri lámaní! Je to jedna z najtvrdších čokolád, aké som kedy jedla, ale prejavuje sa to len fyzicky vo vašich rukách. V ústach sa síce topí pomalšie, ale neleží vám na jazyku ako kameň.

 

Perfektne vyvážená, bez kyslastej pachuti

85% single origin Ghana je divoká. Cítim v nej všetok ten africký, živočíšny pulz. A čo je najdôležitejšie: absolútne, ale absolútne žiadnu kyslosť. Namiesto toho vás drží takmer nezachytiteľná sladkosť. Neviem odkiaľ sa berie, ale je tam. Akoby sa tá horkosť kakaa nechala zľahka ovievať sladkým cukrovým závojom. Čokoláda je síce tvrdá zvonka, ale veľmi jemná zvnútra.

 

Chocolate Amatller 85% Ghana bean to bar horká čokoláda xocolaters.sk

Silné espresso a čokoláda

Neviem si pomôcť, ale táto čokoláda na mňa pôsobí, akoby sa vykúpala vo veľmi silnom talianskom espresse. Tá vôňa je nezameniteľné vábivá. Ak by sme chceli hovoriť o nejakých ovocných odtieňoch (ktorých fanúšikom veľmi nie som), tak cítim arómu zrelých malín, určitú drevitosť a medovosť. Prevažujúca aróma je však káva. Bez pochýb. Táto kombinácia je jednoducho neodolateľná a musím povedať, že istým spôsobom návyková. Čokoláda nemá tradičné horké jadro. Je nežne vybalansovaná, všetky jej zložky sú rovnomerne zastúpené, takže nečakajte pri ochutnávaní na žiadne vyvrcholenie. Ešte dlho vám však po ochutnaní ostáva v ústach čokoládovo-kávový aftertaste.

 

Aj napriek tomu, že je jej chuť intenzívna, neomráči vás a nešokuje, len vám príjemne prevezie cez svoju chuťovú vlnu, ktorá nie je komplikovaná. Napriek tomu, že je čokoláda až s 85% kakaa, Amatlleru sa podarilo docieliť nevídanú jemnosť a prívetivú topivosť na jazyku (toto väčšina horkých čokolád nedokáže, topia sa totiž pomalšie ako mliečne čokolády). Čokoláda navyše neobsahuje nič navyše okrem čokoládovej masy, masla a cukru.

 

 mini čokoláda Chocolate Amatller 85% Ghana single origin xocolater.sk

 

Ak hľadáte horkú tabuľku, ktorá obsahuje určitú sladkosť, siahnite po tejto exotickej, sebavedomej čokoláde, ktorá má jasný názor a nepotrebuje žiadne ozdôbky. Má čistý chuťový profil a jej vnútorná jemnosť zaokrúhľuje jej drsný a divoký charakter.

 
Skúšali ste už našu 85% single origin Ghana čokoládu?
Ako vám chutila? Dajte nám vedieť v komentároch!

 

 

Continue reading

Najlepšiu chladenú čokoládu robia v Trnave

Chladená čokoláda? Počula som už o ľadovej, ale o chladenej nie. Nedajte sa zmiasť. Na prvý pohľad je na nerozoznanie od horúcej, ale akonáhle do nej zaboríte lyžičku, zistíte, že je oveľa krémovejšia, hustejšia a podstatne chladnejšia... V trnavskej čokoládovni ChocoLoco ju robia z tej najfajnovejšej belgickej čokolády a jej chuť vás doslova odpáli!

 

 chladená čokoláda chocoloco

Titul „najlepšia trnavská čokoládovňa“ nosí ChocoLoco oprávnene. Ochutnajte ich chladenú čokoládu a pochopíte prečo. Môžete si vyberať z troch druhov: tmavej, mliečnej a bielej. My sme si na testovanie vybrali mliečnu čokoládu, nakoľko bolo veľké teplo a potrebovali sme sladký dezert po obede.

  

K zblázneniu krémová a lahodná

Chladenú čokoládu nám milá čašníčka naservírovala v bielych porcelánových šálkach. K degustácii si nezabudnite vždy vypýtať aspoň malý kalíšok vody, najlepšie aspoň 2 dl. Len tak si dokážete viackrát prečistiť ústnu dutinu a prijať novú dávku čokoládovej pochúťky. Začnite ponorením lyžičky do čokoládovej pasty a pohrajte sa s konzistenciou...

 

 čokolatiéra

 

Mierne tekutá textúra, ale predsa tuhšia. Perfektne vyšľahaná jemnosť, ktorá vám na jazyku predvádza nečakané chuťové kotrmelce. Spomínanú saténovú hebkosť a lesk získava chladená čokoláda vďaka vytrvalému miešaniu v malom konšovacom čokolatiéri – stroji, ktorý pripomína veľmi, veľmi pomalý mixér. Pomocou neho dosahuje čokoládová hmota svoju bezchybnú štruktúru a superhladký povrch.

 

Schladí, upokojí a zaženie chuť na sladké

Chladená čokoláda je prekvapivo osviežujúca. Aj napriek tomu, že obsahuje mlieko, nie je vám po nej ťažko, naopak doslova vám uvoľní korienky vlasov, cítite, ako z vás pomaly odchádza všetka kŕč a každodenný stres.

 

tri druhy čokolády

 

Mliečna verzia chladenej čokolády je ideálna pre tých, ktorým vadí intenzívna horkosť a majú radšej sladšie chuťové tóny. Ako sme sa dozvedeli v ChocoLoco skúšali receptúru a správne pomery dlhé mesiace, než prišli na tú pravú, harmonickú a vyváženú chuť. Recept je tajný a je súčasťou know-how trnavskej čokoládovne.

 

chladená čokoláda ChocoLoco

 

Ako doma

V decentnom prítmí a príjemnom chládku kaviarne ChocoLoco sa môžete pohodlne rozvaliť (doslova ľahnúť) na široké kožené sedačky a vychutnať si všetky sladké alebo horké dobroty. Ak vás nadchádzajúce letné horúčavy nedonútia k ochutnaniu chladenej čokolády, môžete si tu dať vynikajúcu ľadovú kávu zo 100% arabiky, čokoládové drinky s ovocím a na cestu si rovno pribaliť pár našich bean to bar čokolád Simón Coll alebo praliniek Chocolate Amattler.

 

 ChocoLoco čokolády single origin bean to bar

 chocoloco interiér

pralinky chocoloco

 

Do čokoládovne som prišla už značne unavená, nedostatok spánku a dlhá cesta urobili svoje. Táto roztomilá biela šálka s chladenou čokoládovou mannou ma však postavila na nohy a nepochybne zlepšila náladu. Lyžičkujte ju pomaly a poriadne si vychutnajte každé sústo. Je to dokonale sladká, hriešna meditácia...

 

Skúšali ste už chladenú čokoládu? Viete o mieste, ktoré by sme mali určite navštíviť? Dajte nám vedieť!  

 

Continue reading