Tvôj košík
Close Alternative Icon

Nové čoko príchute na rok 2019

Arrow Thin Right Icon

Aj čokoláda podlieha módnym trendom. Dôkazom toho je 7. ročník výstavy Chocoa, ktorý sa nedávno konal v Amsterdame. Predstavilo sa na nej nielen množstvo nových značiek, ale zároveň naznačila jasné smerovanie čokoládového priemyslu. Európa sa začína prebúdzať a objavovať čaro bean-to-bar čokolád, ale hlavným hýbateľom spotrebiteľského apetítu sú jednoznačne nové príchute. Čokomaniaci bažia po nových chuťových kombináciách a rozhodne sa neboja experimentovať. Snobstvom zaváňajúca adorácia čistých superhorkých single origin čokolád s čo najvyšším percentom kakaa ustupuje pred experimentálnou a dobrodružnou výpravou za rozmanitými a nečakanými prísadami, ktoré rafinovane útočia na naše znudené chuťové poháriky. Čo si pre nás výrobcovia craft čokolád pripravili na rok 2019? Ochutnajte v našom novom článku. 

 

Nové fúzie, nové dimenzie chutí 

Na scénu prichádzajú prísady, nad ktorými budete zaručene dvíhať obočie. Už sme zvyknutí, že európske mestá pomaly ale isto preberajú trendy smerujúce z USA. Do hľadáčika zvedavých spotrebiteľov sa vkrádajú noví výrobcovia poctivých bean-to-bar čokolád z Rumunska, Švédska, Ruska, Slovenska či Maďarska.

 

Nováčikovia sa neboja experimentovať a prinášajú do čokoládového sveta inovatívne fúzie chutí. Siahajú po čaji, koreninách z rôznych kútov sveta, semienkach, bylinkách, rôznych superfoods, obilninách či dokonca syroch. Delikátne prísady nemajú len vyšperkovať chuť samotnej čokolády, ale prepožičiavajú jej i rozličnú textúru – môže byť na skus viac rustikálna, krémovitejšia, maslovitá, alebo naopak chrumkavá. Kreativite sa medze nekladú. 

 

Botanické čokolády 

Čokolatiéri objavujú bylinky a vonné esencie z kvetín, aby obohatili svoje produkty o nepoznané chuťové i čuchové vnemy - sušené lupienky ruží, voňavé liečivé bylinky ako sú bazalka, rakytník, mäta, levanduľa, pomarančový kvet či sladký rozmarín. Esenciálne oleje však môžu byť až príliš intenzívne, preto sa výrobcovia musia snažiť získavať čo najkvalitnejšie extrakty, aby čokolády nedostali nepríjemný chemický finiš. Bylinky a kvety majú predovšetkým slúžiť na vyšľachtenie chuťových tónov. 

 

Štipka exotického korenia 

Na začiatku veľmi vlažne prijímané čokolády s chilli alebo čiernym korením si už na trhu našli svojich stálych prívržencov. Práve pre nich však výrobcovia namiešali nové korenisté koktejly – exotickú kurkumu, kardamóm, sušený cesnak, zázvor, kari či tahini, čo je pasta zo sezamových semienok. Má jogurtovú konzistenciu a pochádza zo zemí Blízkeho východu. Čokolatiéri ho s obľubou miešajú s nasladlým karamelom, čím čokoláda získava krémovejšiu textúru s príjemnými zlatými tónmi pečeného cukru. 

 

Superfoods alebo zdravá čokoláda 

Matcha vládne svetu. Zelený zdravý nápoj vyrobený z listov zeleného čaju má v Japonsku dlhú tradíciu. V Európe už pôsobí ako mainstream, ale k čokoládam začal prenikať až teraz. K matche sa pridávajú ďalšie superzdravé prísady ako sú agáva, goji, quinoa, chia semienka, spirulina, physalis, liečivé huby ako reishi alebo masala chai. Čokolády so superfoods majú tendenciu spotrebiteľom predstaviť nový, zdravší spôsob konzumácie sladkostí. Či však tieto prísady v kombinácii s čokoládou fungujú, nie je dokázané. Každopádne ide o veľmi neopakovateľný pôžitok, ktorý určite osvieži vašu chuťovú paletu. 

 

Mliečna dráha 

Klasické kravské mlieko sa pridáva do mliečnych čokolád už odjakživa. Ale s nárastom laktózovej intolerancie a vzostupe dopytu po vegánskych produktoch sa čoraz častejšie nahradzuje kokosovým mliekom, ktorého ľahká sladkosť si perfektne rozumie s mliečnou čokoládou. Nadôvažok ju krásne zvláčňuje a pridáva jej miernu kokosovú arómu. Výrobcovia dokonca pridávajú celé kúsky kokosovej dužiny, čím prehlbujú zážitok z chuti. 

Ďalšou novinkou je čokoláda s roztopeným hnedým maslom. Maslo sa prehreje až do bodu, kedy chytí krásnu zlatohnedú farbu. Tento proces ovplyvňuje aj jeho chuť, ktorá sa premení na orieškovo-sladké opojenie. Ak sa spojí s morskou soľou, dokonale vynikne jeho nežná sladkosť. Na trhu sa však objavujú aj čokolády so zdravým kozím mliekom, alebo s priemiešaným plesnivým syrom. Sú to však skôr pochutiny určené pre čokoládových gurmánov. 

 

Biela kráľovná 

Roky bola neprávom odstrkovaná. Odmietali ju označiť za pravú čokoládu, nakoľko neobsahovala žiadne skutočné kakao, „len“ kakaové maslo. Biela kráska však posledné roky zažíva nevídaný boom. Spotrebitelia milujú ľahkosť po jej konzumácii, nezaťažuje žalúdok a je omnoho sladšia než jej opálenejšia sestra – mliečna čokoláda. Navyše, s tým správnym moldingom a prísadami vyzerá priam neodolateľne. Biela čokoláda si rozumie najmä s citrusmi, no na trhu už nájdete aj bielu čokoládu s avokádom, s nadýchaným meringue, výberovou kávou alebo mangom. 

 

Whisky & čokoláda 

Večné zasnúbenie kvalitnej čokolády a kvalitného alkoholu dokážu oceniť len skutoční fajnšmekri. Výrobcovia čokolád sú oveľa odvážnejší vo vytváraní rôznych kolaborácií s tradičnými výrobcami destilátov. Spojenie tmavej čokolády s vyzretou whisky, ginom či lahodným rumom dokáže opantať chute nejedného gurmána. Predtým obľúbené lacné likéry, ktoré zväčša zohrali úlohu plniek do praliniek, našťastie, trúbia na ústup a prichádzajú prémiové destiláty, ktoré sa prostredníctvom citlivého nosa čokolatiéra môžu naplno rozvinúť v novom čokoládovom koncepte. Nevstupujú do neho surovo, ale stávajú sa jeho súčasťou. Môžete očakávať nesmierne delikátne a vyvážené objatie medovej whisky, ktorá nádherne podfarbuje intenzívnu divokosť horkej čokolády. Stačí už len privrieť oči... 


A aké sú vaše obľúbené príchute?

 

Comments on this post (8)

Leave a comment