Criollo

Criollo

Kakaovník Criollo (čítaj griojo) sa pestuje sa v stredoamerických a juhoamerických štátoch i vo východnej Ázii. Patrí k vzácnej odrode kakaovníka, ktorá je náročná na pestovanie. Čokolády z bôbov Criolla patria k tým najchutnejším a najdrahším... 

Kde sa tejto odrode darí najviac?

Kakaovník Criollo rodí žlté alebo červené plody s veľmi aromatickými bôbmi. Je náročný na pestovanie a náchylný k chorobám, preto sa často pri výrobe čokolády mieša s inými bôbmi kakaovníka. Táto odroda tvorí len 1 % svetovej produkcie, i keď pred 200 rokmi bolo Criollo prevažujúcou odrodou medzi kakaovníkmi. Jedným z najväčších distribútorov Criolla bol v minulosti ostrov Trinidad a venezuelský polostrov Paria.

Španielsky názov Criollo v preklade znamená „domorodý“ alebo „miestny“. Kakaovník Criollo pochádza z Ekvádora a Venezuely, kde rástol v prirodzenej forme. Najväčšie plantáže sú dodnes vo Venezuele. Kultivuje sa tu niekoľko odrôd: Chuao, Porcelana, Carupano. Pomerne známou odrodou je Porcelana vďaka svojej vyváženej chuti ovocia, veľmi miernej kyslosti a zaujímavým tónom orechov, karamelu a korenia. 

Ako kríženec ForasteraCriolla vznikla odroda Trinitario, ktorá je o niečo odolnejšia a tvorí asi 10 % celosvetovej úrody.

Čokoláda z Criolla

Criollo poskytuje veľmi pestrú dávku chutí cez karamel, orechy, vanilku či tabak a je obľúbené pri výrobe veľmi jemného, no aromatického kakaa a horkej čokolády. Tóny ovocia i korenia sú pre túto odrodu typické. Kakao vyrobené z bôbov Criolla patrí k tým najkvalitnejším a nazýva sa ušľachtilé kakao.

Foto zdroj:

www.cirad.fr

Comments on this post (0)

Leave a comment