Veľkonočné čokolády, aké ste ešte nevideli!

Veľkonočné čokolády, aké ste ešte nevideli!

Prvé čokoládové vajíčka sa začali vyrábať v Nemecku a vo Francúzsku začiatkom 19. storočia. Dnes sú, okrem tradičných kraslíc, klasickým darom pre všetkých šibačov. Vo Veľkej Británii majú čokoládové vajíčka ešte silnejšiu tradíciu: rodiny organizujú „hony na vajíčka“ (Easter egg hunt), kedy deti hľadajú ukryté vajíčka po celom dome a záhrade. U nás sme zvyknutí na veľkonočné čokoládové vajíčka menších rozmerov. Vo svete sa však najlepší cukrári a čokolatiéri pokúšajú o nemožné – vytvárajú neuveriteľné čokoládové kreácie, ktoré svojou krásou vyrážajú dych... 

 Zdroj: kokoblackchocolate

V zahraničí sú mimoriadne obľúbené tzv. "dračie vajíčka". Šikovní cukrári pracujú najmä s efektom vysokého lesku a využívajú množstvo flitrovaných prvkov, aby docielili úžasný výsledný dojem. Takéto čokoládové vajíčka slúžia skôr ako dekorácia, no ak vám ich nie je ľúto, môžete ich bez problémov skonzumovať. 

zdroj: pierrehermeofficial 

Luxusná kolekcia z dielne slávnej parížskej cukrárne Pierre Hermé Paris. Vajíčka sú  vyrobené z mliečnej, horkej a bielej čokolády so zlatým povrchovým poťahom. Striedajú sa matné a lesklé línie, čím sa vytvára neopakovateľný dizajn. To však  vyžaduje hodiny trpezlivej a dôslednej práce čokolatiéra. 

  

zdroj: salonduchocolat 

zdroj: michel cluizel 

Rodinná čokoládovňa z Normandie Michel Cluizel vznikla už v roku 1948. Preslávili ich najmä ručne vyrábané pralinky, ale na Veľkú noc čokoládovňa rada pracuje s tradičnými motívmi, ktoré pretvára do hravejšej formy. Veľkonočné barančeky? A prečo nie rovno ako skladačka? 

zdroj: pierre marcolini 

"Haute couture" v oblasti čokolády predstavuje čokolatiér Pierre Marcolini, ktorý svojimi minimalistickými kúskami ohuruje svet už od roku 1995. Čokoládovňa sídli v Bruseli a pracuje metódou bean-to-bar. Vznikajú tu prémiové čokolády a neuveriteľné dizajnové kolekcie. 

zdroj: melt chocolates

Londýnská značka čokolád Melt sa skôr zamerala na vnútro a vytvorila absolútne blažené combo: chrumkavý karamelový popcorn, kúpajúci sa v zamatovej čokoládovej plnke. Hmmmm... 

zdroj: bernachon chocolats 

Veľkonočné čokoládové sliepočky môžu byť celkom nuda, ale rozhodne nie v podaní francúzskej čokoládovne Bernachon Chocolats z Lyonu. Zakladateľ Phillipe Bernachon vyberá len tie najlepšie kakaové bôby a pri výrobe čokolád sa opiera o svoje spomienky z detstva a tradičné receptúry. 

zdroj: chocollazo

zdroj: colleenheidecker 

Čokoládová armáda veľkonočných zajačikov z dielne čokoládovne Colleen Heidecker, ktorí sa rozhodli pre moderný a kubistický dizajn. Čo na nich poviete? My ich milujeme! 

 

Slávna talianska čokoládovňa Amedei Tuscany sa netají tým, že sa pri výrobe svojich čokolád usiluje vždy o absolútnu dokonalosť. Pri pohľade na ich veľkonočné vajíčko o tom ani nepochybujeme... Je to nádhera, čo myslíte? 

 

zdroj: michel cluizel  

zdroj: pierrehermeofficial 

Veľkonočný čokoládový zajac v trochu inom poňatí: ružová ruby čokoláda plná ovocnej chuti a minimalistické tvary. Ďalší dôkaz toho, že aj pomocou čokolády môžete tvoriť umenie. 

veľkonočné čokoládové vajíčko

 zdroj: xocolaters 

A nakoniec naše obľúbené veľkonočné vajíčko z dielne španielskej čokoládovne Simón Coll. Čo vieme naisto: chutí božsky! Poctivo sme ho totiž otestovali... :-)  

S láskou vybrala a spísala  

 

Múzeá čokolády